Kävin hiljattain katsomassa astrofyysikko Stephen Hawkinista kertovan elämänkertaelokuvan Kaiken Teoria. Sitä on kehuttu mediassa, ja palkintojakin on ropissut Oscareita myöten. Eikä ihan suotta. Mikään tajunnanräjäyttävä kokemus elokuva ei minusta silti ollut.

Kaiken teoria pohjautuu Hawkinin vaimon Janen muistelmiin Travelling to infinity: My life with Stephen. Tapahtumat näytetäänkin suureksi osin Janen näkökulmasta, ja ne ovat hänenkin tarinaansa. Tarina alkaa parin kohtaamisella opiskelija-aikoinaan Cambridgen yliopistossa. Stephen (Eddie Redmayne) kuvataan stereotypiseksi älyköksi, joka vetoaa huumorillaan nuoreen ja nättiin Janeen (Felicity Jones). Stephen saa kuitenkin pian kuulla sairastavansa parantumatonta motoneuronisairautta, joka lamauttaa lihakset ja vie lopulta kävely- ja puhekyvyn. Elinaikaa luvataan kaksi vuotta, mutta Jane ei halua hylätä Stepheniä. Pari menee naimisiin ja perustaa perheen. Jane on miehensä tukena, kun tämä kirjoittaa väitöskirjansa ja nousee maailmanmaineeseen teorioillaan mustista aukoista ja ajan synnystä. Mutta välillä hänenkin jaksamisensa on tiukalla.

Elokuvassa parasta on loistavat näyttelijäsuoritukset. Stepheniä näyttelevä Eddi Redmayne on todella hyvä (ja saikin parhaan miespääosan Oscarin ja liudan muita palkintoja). Hawkin itse on kehunut Redmaynia ja sanonut, että tämä näytteli häntä niin hyvin, että välillä hän luuli itse päätyneensä valkokankaalle. Myös Janea näyttelevä Felicity Jones loistaa suorituksellaan.

Juoni tuntuu kaavamaiselta, varsinkin alkupuoliskolla, mutta tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa sitä ei voi liiaksi muutella. Mitään kovin yllättäviä käänteitä ei kuitenkaan tapahdu, en tiedä onko se huono asia. Elokuva onnistui kuitenkin herättämään jonkin verran tunteita. Janea tuli sääli monessakin kohtaa. Hän on sankarihahmo, muttei mikään ärsyttävän täydellinen sellainen. Aina välillä sai nauraa Stephenin letkautuksille, älykköhuumori uppoaa aina. Ja yhden kerran melkein meinasi itkettää. Melkein. Mielestäni parhaat elokuvat ovat sellaisia, joita katsoessa saa sekä nauraa että itkeä. Sillä mittapuulla Kaiken teoria on hyvä elokuva, mutta ei parhaita näkemiäni. Suosittelen sitä silti.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaiken_teoria_(elokuva)

The_Theory_of_Everything.jpg                  Hyvää pitkäperjantai-iltaa!