Joitain asioita elämässä ei voi muuttaa, mutta suhtautumistaan niihin voi. Suhtautuminen on iso asia, kun makaa hämärässä huoneessa, kuuntelee Chopinin pianomusiikkia ja yrittää olla ajattelematta ulkona vihdoinkin lämmittävää aurinkoa. Joillekin asioille vai ei mahda mitään. Kuten sille, että flunssa vesittää SPR:n kesäleirin ja kesän ensimmäinen hellepäivä (elokuussa, se kertonee jotain tästä kesästä) kuluu toipilaana. Ei se mitään. Aina voi ajatella hyviä puolia. Voin levätä kunnolla ennen koulunalkua, lukea psykologiaa, National Geographya ja ruotsinkielisiä Muumeja, yrittää soitella vähän pianoa (kuumeisena soitossa on tiettyä psykedeelisyyttä) ja nauttia kuumaa teetä vilttien alla. Elämä on sellaista, mutta kyllä kaikkea hauskaa vielä tulee eteen.

Camera360_2015_8_4_041510.jpg    Camera360_2015_8_3_065650.jpg

Livet är likt ett piano. Det behöver vidröras av en mästare.

Elämä on kuin piano, se vaatii mestarin kosketuksen. Sain tuon mietelauseen opettajiltani Gotlannista viimeisenä iltana. Pidän siitä ja olenkin miettinyt sitä aina silloin tällöin. On paljon helpompaa olla mestari pianonsoitossa kuin elämässä, luulen. Pianossa on kuitenkin vain kahdenvärisiä koskettimia, nuotit, jotka antavat suuntaa musiikista ja miljoona tapaa tehdä oikein, vaikka aina ei voikaan tietää miten. Elämä on paljon monimutkaisempaa. Se on monimutkaista, sillä sitä voi ymmärtää vain taaksepäin, mutta elää vain eteenpäin, sanotaan. Joskus kaikki tuntuu menevät metsään, mutta myöhemmin sitä tajuaa, että kaiken pitikin mennä niin. Toisinaan taas tapahtumat seuraavat suunnitelmia, mutta se ei silti tunnu miltään. Ja joskus sitä miettii, mitä oikeastaan tapahtuu.

Jotkin asiat ovat niin pienestä kiinni, kuten erään opettajani tapauksessa. Hän ei päässyt valitsemaansa opiskelupaikkaan joten päätyi hakemaan töitä lastenhoitajana. Hänen silmiinsä osui ilmoitus Ranskassa asuvasta suomalaisperheestä, joka haki aupairia. Hän laittoi varovaisen sähköpostin perheen äidille, joka soitti jo samana iltana takaisin. Kaikki vain loksahti, opettajani muutti hetken ideasta vieraaseen maahan, oppi kielen, ystävystyi perheen kanssa, pääsi opiskelemaan, valmistui ja on yhä läheinen perheen kanssa. Hänen pikkuveljensä sai perheen pojasta parhaan ystävän. Joskus asiat vain tapahtuvat, oikeat ihmiset löytävät toisensa ja kaikki käy parhain päin. Mestarit ovat silloin niitä, jotka uskaltavat, niitä, jotka heittäytyvät uusiin kokemuksiin ja uskovat, että elämä kantaa.

Camera360_2015_8_4_041642.jpg    Camera360_2015_8_4_041838.jpg

Minäkin haluaisin olla mestari, tottakai. Niin soittamisessa kuin elämässäkin. Haluaisin olla niitä, jotka uskaltavat tarttua tilaisuuteen, kun sellainen osuu kohdalle. Pian alkaa olla sen aika. Nyt kun ei voi tietää, mitä vuoden päästä tapahtuu, kun lukio on ohi. Missä asuu, mitä tekee, opiskeleeko ja mitä alaa? Välillä se pelottaa, tulevaisuus nimittäin, mutta olisihan se outoa jos ei pelottaisi. Elämä on sellaista. Mutta uskokaa pois, aion uskaltaa, ja jonain päivänä olen vielä mestari!

"Life is what happens while you are busy making other plans." John Lennon