Viikonloppuna tein ensivisiittini kaupunkiin, joka saattaa olla kotini seuraavat viisi vuotta. Pieni jännitys vaihtui ihastukseen kiertäessäni mahdollisen kotikaupunkini keskustaa. Paljon täydellisempää paikkaa ei kai voisi edes keksiä!

IMG_7831.jpg

Uppsala on idyllinen kaupunki, jota leimaavat hienot vanhat rakennukset, puut ja kukkaistutukset sekä polkupyörät. Ihastuin kaupungin vehreyteen: joka puolella on värikkäitä puutarhoja, siistejä puistoja ja kukkivia puita. Matalat vanhat rakennukset koristeellisine ikkunoineen ilahduttavat myös silmää. Kaupungin läpi virtaava Fyrisån jakaa keskustaa, ja Uppsalan linna ja Pohjoismaiden suurin tuomiokirkko ovat komeita maamerkkejä. Aurinkoisena lauantaina Uppsala on todella hämmästyttävän kaunis.

Uppsalassa on Pohjoismaiden vanhin yliopisto, ja siellä ovat opiskelleet monet merkkihenkilöt Anders Celsiuksesta ja Carl von Linnéstä kymmeniin nobelisteihin ja kuninkaallisiin. Yliopisto näkyy kakkialla: kampuksen ovat levittäytyneet ympäri kaupunkia, minkä lisäksi yliopistolla on monta valtavaa kirjastoa, museoita ja kasvitieteellinen puutarha. Kolmasosa kaupungin asukkaita on opiskelijoita, mikä näkyy katukuvassa, vaikka suurin osa on jo lähtenyt kesäloman viettoon. On varmasti hauskaa olla opiskelija Uppsalan kaltaisessa yliopistokaupungissa.

WP_20160520_09_10_46_Pro.jpg

Uppsala vaikuttaa pieneltä, jopa kylämäiseltä, ollakseen Ruotsin neljänneksi suurin kaupunki. Ehkä matalat rakennukset, tiivis ydinkeskusta ja pyöräilijät luovat pikkupaikkakunnan henkeä. Uskon kuitenkin, että viihtyisin tällaisessa vähän pienemmässä kaupungissa paremmin kuin Tukholman ruuhkissa, ja ainahan voi hypätä junaan ja päästä puolessa tunnissa miljoonakaupunkiin, jos pikkukaupungin rauha alkaa ahdistaa.

Oli hienoa huomata, että ihmiset puhuivat turisteillekin lähtökohtaisesti ruotsia eikä englantia, niin kuin Tukholmassa. En tiedä, oliko syy aurinkoisessa säässä, Carl von Linnén syntymäpäiväjuhlassa vai siinä, että oltiin Ruotsissa, mutta väki oli iloista ja ystävällistä minne vain menikin. Kaupungin ilmapiiristä tuli jotenkin kotoisa olo: täällä voisin viihtyä, tämä voisi olla minun paikkani. Oli myös ihanaa kuulla kaunista riikinruotsia. Innostuin taas kunnolla kielen oppimisesta, ja mukaan tarttui kasa ruotsinkielisiä kirjoja, lehtiä ja sanaristikoita.

IMG_7825.jpg

Nyt on aika tyyni olo tulevaisuuden suhteen, kahdesta syystä. Oli hieno kokemus tutustua mahdolliseen opiskelukaupunkiini; onhan se aina helpompi lähteä, kun tietää, minne on menossa. Toiseksi ylioppilaskoetulokset tulivat tänään, ja paikkani Uppsalan yliopistossa varmistui arvosanojen puolesta. Nyt täytyy vain olla tarkkana, etten mokaa mitään hakuprosessissa. Tulevaisuus, täältä tullaan!

"You belong somewhere you feel free." Tom Petty