WP_20170224_09_44_31_Pro_e.jpg

Ihmiset eroavat siinä, miten paljon virikettä ja vaihtelua he kaipaavat elämäänsä. Toiset nauttivat kaikesta uudesta ja ennustamattomasta, he haluavat kokemuksia ja seikkailuja. He ovat niitä, jotka lähtevät kuukausiksi kiertämään Aasiaa vailla suunnitelmia. He antavat virran viedä, syttyvät vapaudesta ja mahdollisuuksista. Heille elämä on jatkuvaa uusien polkujen etsintää, ja pahinta olisi tylsyys, se että jäisi paikoilleen.

Toisessa ääripäässä olemme me varovaiset sopeutujat, jotka pidämme rutiineista ja kaikesta tutusta, turvallisesta. Me, jotka syömme täsmälleen saman aamiaisen joka ikinen aamu, kävelemme samat reitit ja rakastamme tarkkoja suunnitelmia. Me ahdistumme muutoksista ja epävarmuudesta ja otamme mieluummin pieniä askelia kuin harppaamme kerralla uusiin maailmoihin.

Suurin osa ihmisistä on tietenkin jotain siltä väliltä.

WP_20170224_14_08_20_Pro_e.jpg

Tiedän monta sellaista pelotonta seikkailijaa, jotka ovat lähteneet maailmalle, keränneet kokemuksia ja nauttineet uusista paikoista, tuulista ja ihmisistä. Tiedän ihmisiä, joille sellainen elämäntapa on välttämättömyys, kuin geeneihin koodattu. Heihin ja heidän elämäänsä verrattuna ruotsiin muuttaminen on aika pientä, sellainen pikkujuttu, johon sopeutuu ehkä kuukaudessa. Ehkä luulin, että se menisi kaikilla niin. Syksyn alussa ajattelin, että olipas helppoa tämä Ruotsiin muutto, ensi vuonna lähden vaihtoon Alankomaihin, jos se kerran hoituu näin kevyesti. Ajattelin, että minusta tulee samanlainen tuulessaratsastaja kuin tuntemani löytöretkeilijät. Ihailin heidän rohkeuttaan, halusin ja uskoin että minustakin olisi sellaiseen.

WP_20170224_11_20_20_Pro_e.jpg

Sen olen oppinut, että olemme kaikki erilaisia ja etenemme eri tahtiin. Olen oppinut, että joidenkin on annettava aikaa itselleen ja sopeutumiselleen. Rutiinit eivät muodostu päivässä, vieraat ihmiset eivät muutu viikossa tutuiksi. Puolen vuoden jälkeenkin sitä saattaa olla vielä vähän eksyksissä. Jotkut kaipaavat vaihtelua, toiset pysyvyyttä, ja se on ihan ok. On ihan yhtä okei elää tasaista, hyvää, turvallista arkea ja nauttia siitä. Kaikkien ei tarvitse laskea koskia tai puhua kymmentä kieltä.

Vaihtovuosisuunnitelmat jäivät. Nyt olisi tärkeintä saada itsensä kuntoon ja rakentaa tänne yhtä hyvä, turvallinen, onnellinen elämä kuin Suomessa oli. Minä en nauti jatkuvasta päämärättömyydestä ja sukelluksista jännittäviin seikkailuihin. Nautin opiskelusta, rutiineista, leppoisista ruoanlaittoilloista ystävien kanssa. Ja se on ihan okei.

WP_20170225_15_46_33_Pro.jpg

"Det kommer att bli bra tillslut. Och är det inte bra, så är det inte slut."