Sitä odotetaan koko vuosi, lasketaan viikkoja ja päiviä, tehdään läjäpäin suunnitelmia, jaksetaan työskennellä sen voimalla, sen ajatuksen vain, että kohta on loma. Ja nyt sitä on mennyt jo puolitoista viikkoa. Koululaisten kadehdittavan pitkää kymmenen viikon kesälomaa, jota jotkut tosin eivät rakasta ihan yhtä paljoa.

Kaikki eivät odota lomaa. Kaikille ei ole tärkeää ajatella, että edessä odottaa kymmenen tyhjää viikkoa ilman kouluvelvollisuuksia. Se voi olla jopa ahdistavaa. Koulutyössä on selkeä rytmi. On säännönmukainen päiväjärjestys, arkiviikkojen ja viikonloppujen vuorottelu sekä selvä lista töistä, jotka pitää tehdä. On viisi jaksoa koeviikkoineen. On opettajia, jotka kertovat, mitä, milloin ja miten. Ja koko ajan näkee, mitä on saanut aikaan.

Ja sitten koittaa loma, joka on tavallaan vain tyhjiä hetkiä ja hukkaan valutettua aikaa. Ihmiset sanovat: ”Rentoudu, palaudu, että jaksat taas.” Toki on hyvä, että välillä voi hengähtää. Eihän kukaan jaksa painaa täysillä töitä jatkuvasti. Silti joillekin kesäloma voi olla vain pitkä tyhjä musta aukko, joka pitää täyttää jatkuvalla ohjelmalla. Mitä teen tänään, ketä näen huomenna, miten taas todistan itselleni, että kelpaan? Koulussa se on niin helppoa. Riittää, että tekee töitä.

Ehkä se on ihmisestä kiinni. Jotkut eivät osaa rentoutua riippumatossa makaamalla. Jatkuvasti pitäisi saada jotakin aikaan, jotain, jolla voi vakuuttaa itselleen, että käyttää aikansa hyödyllisesti. Ehkä siitä saa tietynlaista elämänsisältöä. Ei riitä, että hetki on tässä, sillä hetkellä pitäisi olla myös jotain merkitystä. Milloin lomasta tuli tällaista suorittamista?

Sitäpaitsi, koulussa näkee vääjäämättä paljon ihmisiä. Lomalla jokainen näkeminen pitää järjestää. Joillekin se on helpompaa. Toisen kaverit ovat kesämökeillään ja lomamatkoillaan. Silloin loma, joka toiselle tarkoittaa mukavaa aikaa ystävien kanssa, voi olla myös hyvin yksinäinen. Tai voi pelätä sen olevan. Ja yrittää siksi saada joka päiväksi sovittua jotain ohjelmaa. Jatkuva stressii siitä, että saa täytettyä tyhjät hetket, koska yksinkertaisesti pelkää niitä. Siihen voi olla monia syitä.

No, onneksi ensi viikolla alkavat työt, ja ne jatkuvat aivan koulunalkuun asti. Kesätyöt voivat olla sopiva vastapaino koulutyölle täyttäen samalla pitkät tyhjät päivät. Siellä näkee ihmisiä ja voi kokea saavansa jotain aikaan.

Rentouttavaa kesää kaikille!

IMG_8473-normal.jpg