Camera360_2015_12_2_082016.jpg

Ajelin musiikkiopistolta kotiin hiljaista maantietä pitkin iltapäivän auringon lakaistessa kuuraisia peltoja. Mahtavan onnellinen ja tyytyväinen olo sai lumettoman talvipäivän näyttämään epätodellisen kauniilta. Pystyin tähän. Syksyn iso tavoite numero kaksi on suoritettu.

Soitosta ei voi koskaan sanoa, että se meni täydellisesti. Hymyillen voin silti todeta, että meni hyvin. Olen tyytyväinen pianotutkintooni, sekä suoritukseen että kiitettävään arvosanaan.

Aloitin tutkinto-ohjelmani Friedrich Burgmüllerin etydillä A-duurissa. Se on aina ollut mukava soittaa, sellainen hyvän mielen kappale. Siksi sillä oli hyvä aloittaa.

Toisena soitin Joseph Haydnin sonaatista 49 cis-mollissa kaksi ensimmäistä osaa. Sonaatti on haastava tutkinnon tasoon nähden, mutta pidän siitä valtavasti. Ensimmäinen osa on täynnä yllätyksiä ja erilaisia sävyjä, ja toinen osa ihanan leikkisä ja hyväntuulinen. Sonaatin kanssa työskentely on ollut palkitsevaa, ja jos olisi ollut vielä kuukausi aikaa, siitä olisi saanut vielä ihanamman.

Johann Sebastian Bachin Inventio 14 B-duurissa oli ohjelmistossani sonaatin jälkeen. Sen kanssa minulla on alusta asti ollut viharakkaussuhde. Toisinaan tuntui, että edistyin harpaten, mutta joskus soitto junnasi paikoillaan parikin viikkoa. Kappale ei ole koskaan ollut lempparini, mutta se menettelee.

Debussyn preludi Ges-duurissa eli Pellavatukkainen tyttö on ehdottomasti yksi suosikkikappaleistani. Se on kaunis ja herkkä, ja siinä saa kuunnella niin tarkasti. Haasteena on jakaa se tunne myös kuuntelijoille, pyytää jokaisella äänellä: ”Hei, kuunnelkaa nyt, miten kaunis tämä kappale on!”

Preludin jälkeen pidin vähän pidemmän tauon ennen ohjelman huipennusta, Béla Bartókin romanialaista kansantanssia. Katselin verhon läpi paistavaa aurinkoa ja mietin: ”Vitsit, tässä sitä nyt ollaan, soittamassa musiikkiopistotason tutkintoa, ja jäljellä on enää yksi kappale. Tämä on minun hetkeni, ja nyt pidetään hauskaa!” Ja pidinkin, ja sen kuulemma huomasi. Kappale sai pelkkiä kehuja. Se on todellinen vaikeuksien-kautta-voittoon-kappale, sillä välillä se ei ollut kaverini ollenkaan.

Tästä on hyvä aloittaa joululoma pianonsoiton osalta. Täytyy taas oppia siihen, että vapaa-aika voi tarkoittaa muutakin kuin soittamista. Esimerkiksi piparien leipomista ja jouluvalojen ihastelua.

WP_20151207_001.jpg

"If you can dream it, you can do it."