Adventtitunnelmaa ei tarvitse kauaa hakea tästä kauniista kaupungista. Marraskuun lopun pimeyttä valaisevat tuhannet jouluvalot, ja lukuisat tilaisuudet ja tapahtumat värittävät joulun odotusta. Minä ja ystäväni löysimme itsemme yhdestä elämäni hienoimmista kuorokonserteista Uppsalan linnan juhlasalista. Koko linna oli pyntätty jouluiseksi, ja tulijoita tervehtivät kynttilälyhdyt, joulutähdet ja tuoksuvat neilikoilla pistellyt appelsiinit.

WP_20161126_20_29_23_Pro_e.jpg

Tänä aamuna joulunajan alun perinteitä tarjosi adventtijumalanpalvelus komeassa tuomiokirkossa sekä piparit ja lussekattenit, ruotsalaiseen jouluun kuuluvat sahramipullat. Joulumarkkinat kuuluvat myös asiaan, niin kuin jäätävä tuuli ja voimakas lumituiskukin, joka värjäsi maan hetkessä valkoiseksi.  Edessä on vielä kuoromme esitys, mutta saa nähdä, miten tällä käheällä kurkulla lauletaan. No, tunnelmasta saa nauttia sielläkin.

WP_20161126_18_29_50_Pro_e.jpg

Rakastan joulua, mutta kaikista eniten pidän sen odotuksesta. Pidän valoista ja perinteistä, musiikista, tuoksuista ja tunnelmasta. Tänä vuonna kaikki se tuntuu erityisen tärkeältä, sillä joulu tarkoittaa, että pääsee pitkästä aikaa kotiin perheen ja ystävien luo. Odotan lomaa, yhdessäoloa ja hyvää ruokaa. Odotan lautapelejä kynttilöiden loisteessa ja riisipuuroa myöhäisenä aamiaisena. Odotan sitä hetkeä, kun saa istua hiljaa sohvannurkassa muiden vielä nukkuessa, käpertyä vilttiin ja katsella ikkunalaudalla leikkivää oravaa. Saa lähteä kävelylle omaan lähimetsään, kulkea tuttuja polkuja ja palata kotiin, jossa hellalla odottaa kattilallinen höyryävää glögiä.

Sitä odotan, sitä rauhaa ja keveyttä, vapautta tästä rankasta syksystä. Eikä tarvitse odottaa enää kovin kauaa.

IMG-20161126-WA0003_e.jpg

"Tärkeintä on valo, sekä ikkunoissa että sinussa."