Camera360_2015_9_20_085509.jpgCamera360_2015_9_20_085940.jpg

Perjantaina oli viimeinenkin YO-koe ohi. Siitä minulla alkoi käytännössä puolentoista viikon loma, ja se kaivattu mutta näin pitkän ajan jälkeen ehkä jopa hieman outo tunne, kun ei tarvitse tehdä mitään. Ainakaan opiskella. Ainakaan mitään muuta kuin matikankoetta varten.

Näin nopeasti. Vielä äsken niihin oli niin kauan, sitten olinkin yhtäkkiä juhlasalissa eväät läpinäkyvissä pusseissa. Kerran, toisen, kolme kertaa. Ja nyt ne ovat ohi. Mihin tämä aika oikein lentää?

Kokeiden jälkeisen suoritushuuman jälkeen tuli vähän tyhjä olo. Tiedättehän, niin kuin aina silloin, kun on saavuttanut jonkin pitkäaikaisen ja suuren tavoitteen, jonka eteen on tehnyt kovasti töitä. Hetken tyhjyys, kun miettii, mitä varten sitä enää elääkään, mitä tavoittelee seuraavaksi. Huippu-urheilijoilla se voi tulla tärkeiden kisojen jälkeen, riippumatta siitä, menikö hyvin vai huonosti. Me abithan emme edes tiedä vielä, menikö hyvin vai huonosti. Tämän syksyn urakka on nyt kuitenkin tehty.

Itse kokeet olivat mielestäni ihan mukavia. Psykassa oli monta hyvää kysymystä, vaikka viimeisten tehtävien järkyttävän pitkät aineistot vaativatkin kärsivällisyyttä. Kielten kuuntelut olivat aika selkeitä, samoin kuin englannin kirjallinen koekin. Ruotsin kirjallisesta minulla sen sijaan olisi urputettavaa. Monet se luetunymmärtämisen kysymyksistä olivat monitulkinnallisia, eivätkä ne enää mitanneet kielitaitoa. Saa nähdä, mitä sieltä tulee ja joutuuko Ytl pilaamaan kysymyksiä.

Camera360_2015_9_20_090458.jpg

Nyt, kun kokeet ovat ohi, sitä ehtii taas keskittyä kaikkeen muuhun tekemiseen ja niihin kuuluisiin elämän pieniin iloihin. Voi tehdä aamukävelyjä sumuisilla pelloilla, kastella sukat märällä nurmikolla ja ihastella tuulessa tanssivaa värikästä lehtisadetta. Mainitsinko jo, että syksy on lempivuodenaikani? Se aika syksystä, jolloin ilma ei ole vielä liian kylmä eikä sade ei ole vielä liian märkää. Se aika, kun pimeys on vasta hämärää ja lehdet väläyttävät viimeisen värifanfaarin ennen putoamistaan. Se aika on pian käsillä.

Minusta paras tapa nauttia siitä on kuunnella ropinaa ja ukkosta mukavasti vilttien alla, ihastella raikasta luontoa kumppareissa ja sadetakissa ja puuhailla kaikenlaista rentoa, kuten lukea, neuloa ja leipoa. Nyt haluan todella nauttia tästä syksystä, ettei sekin mene vain ohi, yhtä nopeasti kuin kokeet ja aika tähän asti.

Mukavia syksyisiä päiviä ja onnea kaikille syksyn kirjoituksista selvinneille abeille!

Camera360_2015_9_20_085632.jpg

Today is the very first day of the rest of your life.